Mikrofoner är de viktigaste verktygen som första länken i inspelningskedjan, valet av mikrofontyp påverkar ljudkaraktären påtagligt. Personligen uppskattar jag Schoeps mikrofoner. Naturliga och musikaliska i sin klangbild. Återger röster med mjuk och distinkt karaktär. Dom är industristandard för inspelning av klassisk musik. Neumann, Micro Gefell, DPA, Sennheiser, Sanken och Shure gör också mikrofoner i toppskiktet. Neumann U87Ai används ofta vid Voice-over inspelning. Sanken har ett litet riktrör som låter mycket bra, CS-M1. Pearl TL-44 (Stereo) och Milab DC-96C, med svenskt ursprung, är också i toppskiktet av välljudande mikrofoner. 

 

Inspelningsmaskiner är en smakfråga, beroende på pre-amps och dess headroom samt menyer och filhantering. Maskinerna ska kunna hantera tidkod enligt standardformaten. Uppskattar min Sound Devices 788T SSD för ljudet men ogillar menyhanteringen, man behöver en IOS App. För snabbare springjobb är SD 633an bra. Dock låter pre-amparna sämre. Inför inspelningen av "Snabba Cash" skaffade vi en Aaton Cantar X3. En magisk maskin med superba preamps. 24 kanaler inspelning. Digitalt/Dante in-ut. Och en Cantaress mixer/kontrollyta ansluten med Ethernet.

 

Lectrosonics, Wisycom och Sennheiser gör de bästa trådlösa systemen. DPA, Countryman, Sanken, Sennheiser och Shure gör alla bra lavalier-mikrofoner. Olika myggor på olika röster. Man lär sig med tiden vilka kombinationer som är bäst.

Utrustning går att hyra i mån av tillgänglighet, kontakta oss 070-5930434